8. јул 2013.

Jagua nije crna kana! Jagua je bezbedna za upotrebu

Ovih dana mi se često dešava da iznova moram da objašnjavam da jagua nije "crna kana", jer mi je dosta ljudi sa strahom i sumnjom prenosilo svoja ili tuđa negativna iskustva nakon tetoviranja "crnom kanom" ili "nečim crnim". Jagua se dobija od južnoameričke biljke jagua (čita se "hagua"), latinskog naziva Genipa Americana, koja je potpuno bezopasna i čak je i jestiva (pogledajte članak na sajtu Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Genipa_americana). Gel koji ja koristim za tetoviranje u sebi ne sadrži ni malo kane i ne sadrži PPD. Sasvim drugačije miriše od kane. Dakle - JAGUA JE BEZBEDNA ZA UPOTREBU.

Ono što pravi probleme na koži nakon tetoviranja "crnom kanom" je uglavnom PPD (parafenilenediamin) koji se koristi u farbama za kosu, i koji se stvalja u kanu kako bi se postigla tamnija ili crna boja, jer prirodna boja kane na koži, bez dodataka, varira od narandžaste do crvenkasto-braon. PPD toliko često izaziva alergije, da ga poslednjih godina proizvođači kozmetičkih preparata izbacuju iz upotrebe. Neretko u običnu kanu stavljaju i farbu za kosu, hidrogen i slične stvari, kako bi postigli efekat jake boje, ali posledice su često loše, a manifestuju se u vidu kožnih alergija, koje idu od crvenila, preko plikova, pa sve do trajnih opekotina i doživotnih alergija (u najekstremnijim slučajevima) - već sam napominjala da se ukucavanjem pojma "black henna" u google pretraživaču kao rezultat dobijaju jezive slike alergija i opekotina izazvanih "crnom kanom".

Ako ste jednom radili tetovažu "crnom kanom" i niste imali alergijsku reakciju - imali ste sreće. Što ne znači da bi i sledeći put prošlo bez posledica. Postoji još jedan preparat za koji znam da ostavlja crni trag na koži, bez alergijskih reakcija, a to je harkus, koji se koristi u Severnoj Africi (Tunis, Egipat i sl.). Harkus se razlikuje po mirisu i gustini: dok je kana u vidu paste, harkus je tečan i ne miriše tako prodorno i oporo, kao kana. Stoga, ako ste na odmoru npr. u Tunisu radili crnu tetovažu, verovatno nije bila u pitanju kana.

Ovde su linkovi ka nekim člancima na našem jeziku koji govore o opasnostima PPD-a. Mnogo više rezultata možete naći na engleskom jeziku.

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2010&mm=08&nav_id=454071
http://www.24sata.hr/zdravlje/privremene-tetovaze-uzrokuju-dugotrajne-alergijske-reakcije-308060
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:415921-Francuska-Dermatolozi-upozoravaju-na-opasnost-od-tetovaza

Boja koja se dobija oslikavanjem tela prirodnom kanom, bez štetnih hemikalija

Boja koja se dobija oslikavanjem tela jagua gelom
Za kontakt i više informacija posetite blog Design by Wendy.

Нема коментара: