17. април 2009.

Uskršnja jaja

Uskršnja jaja
(ili kako potrošiti što manje vremena, a ipak imati šarena jaja)



Nekada sam imala vremena (i živaca) da satima sedim i iscrtavam uskršnja jaja.. Ta vremena su odavno prošla i sada imam živaca tek da posvetim nešto više vremena samo čuvarkući (a i to se pretvorilo u "što brže"), i na tome se uglavnom i završava. Već godinama unazad izmišljam razne trikove kako da što više skratim vreme za farbanje jaja, i uglavnom isprobavam svaku novu vrstu boja koja se kod nas pojavi. One tabletice za hladno farbanje su se pokazale kao najgori mogući izbor, ali su zato one kesice sa kristalčićima veoma efektne - ako kristalčići uspeju ravnomerno da se zalepe. Nisam uspela da shvatim od čega to zavisi, probala sam čak i da operem jaje pre farbanja (i sve one mnogobrojne "trikove" koje sam pročitala, čula, videla na TV-u...), ali izgleda da svako jaje ima neku svoju volju. Najboljim su se pokazali oni strani setovi za farbanje jaja: mermerna jaja, metalik jaja i slično, ali me malo mrzi da idem po gradu i tražim gde ih ima. Znam da ih obično ima u Mercatoru, ali ja nešto ne volim da prelazim most, ako baš ne moram (da, ja NISAM zavisnik od ovih novih šoping-molova koji se takođe nalaze s one strane mosta), pa baš da idem skroz tamo samo zbog boje za jaja...










Pošto su jaja lomljiva, a ja vrlo, vrlo nespretna, iz onih prošlih vremena sačuvala sam samo jedno koje mi je iz nekih razloga najdraže. Čak imam i prigodnu kućicu za njega (ili, kako je sada moderno da se kaže - "display"), ali nisam mogla da slikam kroz staklo, pa sam uklonila poklopac radi slikanja.








Ove godine sam imala sreće, pa sam dobila na poklon folije za jaja sa motivima iz srpskih srednjovekovnih manastira. Šare su fantastične, ali sam bila skeptična zbog folija, jer sam ranije probala neke pod nazivom "Obuci jaje", koje su bile odvratne i uopšte nisu prianjale za jaja kako treba. Ispalo je upravo suprotno - folija fantastično prianja, ali su boje šara drugačije nego na slici, pošto ima previše crvene. Ipak, krajnji rezultat je ispao sasvim zadovoljavajući, pogotovo kada uzmem u obzir količinu utrošenog vremena.








Ovo je moja ovogodišnja čuvarkuća - inspiracija je i više nego očigledna ;o)


3 коментара:

lucky је рекао...

meni se ovo jako sviđa. volim sve što se radi ručno jer uvijek posebno!
pozdrav merkate

merkat је рекао...

Hvala lucky! :o)

Uskoro ću objaviti neke moje stare fotke, kada sam se bavila tetoviranjem kanom (Mehndi Tattoo). Nisam koristila šablone, sve sam ručno iscrtavala. Nadam se da će ti se svideti.

Unknown је рекао...

Данас су ми послали линк на Вашу страну и морала сам да искористим прилику да Вам се захвалим на томе што Вам се допао наш производ, који ће ове 2010 надамо се, бити још бољи.
Ми смо се трудили да направимо производ који ће на савремени начин очувати нашу традицију која је почела полако да нестаје.
Надамо се да ће Вас и нови орнаменти инспирисати за шарање нових чуваркућа :)

Желимо Вам срећан Божић и веселе новогодишње празнике.

Са поштовањем
Тим пројекта "Ускршње јаје"
www.jaje.rs