4. новембар 2009.

Peticija za nastavak snimanja serije o merkatima




Meerkat Manor je jedna od mojih najomiljenijih serija - od kada sam pogledala prvu epizodu, naprosto sam se zaljubila u te ljupke, porodične životinjice. Odatle potiče i moj pseudonim. Iako sam i ranije znala ponešto o merkatima, ova serija mi je pružila uvid u njihov svakodnevni način života, i potpuno su me oborili s nogu, iako su onako mali ;o). 


Jedan od plakata koji je najavio novu sezonu serije

Merkati su savršeno organizovani: vođa grupe je ženka, i samo ona ima pravo da ima mlade (isto kao i kod vukova), s tim što ona najčešće ima, ali nije obavezno, stalnog partnera. Ostali članovi porodice su zaista u srodstvu, a to su uglavnom potomci vođe čopora, a ređe braća i sestre. Kada vođa proceni da je situacija povoljna, može dozvoliti još nekim ženkama da imaju mlade, ali u većini slučajeva je to preveliki rizik, jer druge majke mogu iz preterane želje da obezbede svoje mladunce, odlučiti da ubiju sve ostale mladunce. Koliko god mladunaca bilo, svi imaju isti tretman dok su sasvim mali. Čuvaju ih svi članovi porodice, a za čuvanje se sami prijavljuju (!), ujutru, kada porodica kreće u potragu za hranom. Dešava se čak i da se tinejdžeri prijave da čuvaju bebe, mada to, kao ni u ljudskom svetu, nije baš najpouzdanija varijanta. Iako su merkati onako slatki i sićušni, borbe između dva suparnička klana su surove i dešava se da imaju i smrtni ishod. Najčešće se bore oko teritorije, jer merkati moraju da menjaju teritoriju dosta često. Ipak, merkati nisu male, slatke, ali krvoločne životinjice - oni su u stanju da učine i ono što ljudi vole da svojataju kao isključivo ljudske osobine. Oni su u stanju da osećaju samilost, što se u toku serije više puta potvrdilo, a najbolji primer je usvajanje bebe iz suparničkog klana, koja je ostala napuštena na bojnom polju, neposredno posle strašnog obračuna dva klana.


Porodično stablo nove generacije merkata, nakon pogibije predvodnice

Ova serija je imala nekoliko sezona, a pokriva nekih 10-ak godina istraživanja. Pored detaljnog uvida u zanimljivosti života merkata, seriju je odlikovala i odlična dramaturgija, koja je često mamila osmehe, ili nam dizala kosu na glavi od jeze. Kada je čuvena predvodnica merkata, po imenu Flower, umrla od posledica ujeda zmije otrovnice, koje je zadobila braneći mladunce, većina ljubitelja serije je plakala. Na tronu je nasledina njena ćerka, koja je, posle niza neuspeha, ipak uspela da uspostavi red. Sezone sa novom predvodnicom su snimljene pod nazivom Meerkat Manor - The New Generation.


Na žalost, najnovija vest je da se snimanje serijala neće nastaviti, jer producenti ne žele da nastave sa finansiranjem snimanja (istraživanja će se, bez obzira na snimanje, nastaviti). Zato su ljubitelji merkata i ove serije pokrenuli peticiju, u nadi da će se nastaviti sa snimanjem novih epizoda. Ukoliko želite da podržite dalje snimanje serije Meerkat Manor, peticiju možete potpisati ovde - moli vas vaš merkat.

Нема коментара: