19. октобар 2009.

Da li se meni to čini, ili se mi to čepimo Rusima?

Nama Beograđanima se sutra sprema nova blokada grada i saobraćajni kolaps za nervni slom, ko zna koji po redu ove godine. Naravno, pretpostavljam da nema nikoga iz regiona ko ne zna šta će se sutra ovde desiti, jer je to glavna tema na TV-u već danima, ali za slučaj da je neko možda ipak propustio da dođe do te informacije: u posetu dolazi ruski predsednik, Medvedev. Samo želim da istaknem jedan deo iz linkovanog teksta u Blicu:
"Jasno je da će tokom celog dana ulice kojima prolaze delegacije biti blokirane za saobraćaj, kao i kada je dolazio potpredsednik SAD Džozef Bajden, ali za pešake i ljude koji stanuju u blizini mesta gde će se program odvijati biće mnogo opuštenije. Niko neće morati da spušta roletne i zatvara prozore, moći će slobodno sa terase da prate događaj, pešaci neće biti sklanjani s ulica…" E, BLAGO NAMA!!!
Photo by: Curious Expe4dition @flickr

Na brzaka se peru neki spomenici koji su važni Rusima, pa čak se i organizuju fešte koje će nama svima ogrejati srce (i zamazati oči, da ne razmišljamo previše - razmišljanje je opasna rabota), a za koje se ne zna ko ih plaća... Dobro, kad je već organizovana, onako "slučajno", baš kada dolazi ruski predsednik (napraviše od 65. godišnjice pompu, kao da je stogodišnjica...), ne znači da ne treba i da uživamo u njoj - kad je već tu... Koncert "Stotinu srpskih truba - Beogradu na dar" biće održan večeras, na Trgu Republike, od 19:45 h, a ko ne može da prisustvuje događaju (kao npr. ja - ubi me prehlada!), moći će da ga prati uživo na b92. Zanimljivo je da će se na repertoaru trubača "slučajno" naći i ruske pesme kao što su "Kaljinka", "Rjabinuška", "Podmoskovske večeri" i "Kazačok", koje trubači inače ne sviraju... I posle neko da kaže da se ne čepimo... Dobro, valjda ćemo bar imati dovoljno gasa za ovu zimu...

2 коментара:

Marjan Milanov је рекао...

Ne da se čepimo, nego smo napravili špagu!
Još kad je počela priča o toj poseti, fama je bila neizbežna! Zalet su hvatali sa onom idejom o promeni imena ulica, tj vraćanju imena ruskim generalima, sasvim slučajno, kad dolazi Medvedev. Prošlih godina jedva da neko pomenu i 9. maj, kao dan oslobodjenja od fašizma, koji ceo svet slavi, a sad se danima vrete reklame (fina ljubavno revolucionarna scena kao iz partizanskog filma) kako nismo zaboravili, niti ćemo, i gordo se sećamo oslobodjenja, koga bi pomenulo tek par ljudi, da nije posete.
Ali, to je jednostavno naš mentalitet, i od toga pobeći ne možemo!
Nisam u Beogradu, pa me lično neće dotaći blokade, rokade, i sve ostalo što rade, ali mi to "čepljenje" (lepo si nazvala)jako iritira!
P.S. Želim ti da brzo ozdraviš! Pa gde da priuštiš sebi da ne ispratiš obeležavanje oslobodjenja, sad, pa ko zna kad!

merkat је рекао...

Marjane, hvala na želji za brzo ozdravljenje! A da znaš da sam juče potpuno zaboravila na trubače, i nisam ih ni gledala (setila sam se tek kada se završio film na FOX-u, a onda je već bilo kasno) xaxaxaxa, a ceo dan sam pričala o njima. Eto šta prehlada uradi od čoveka!
A u zavisnosti od uspešnosti posete, očekujem da mi ulicu preimenuju u "Lajkinu"...