22. октобар 2009.

Dobrodošli dragi gosti...gori ste od nacista!

Verujem da svi znate priču o streljanju u Kragujevcu za vreme Drugog svetskog rata. Priča je grozna, i to je jedno od najsurovijih zlodela nacističke Nemačke posle koncentracionih logora. Takve stvari moraju ostati upamćene, a jedan od načina je svakako i obeležavanje godišnjice. Međutim, ono o čemu ovde želim da pričam je nešto sasvim drugo, mada je vezano za jučerašnju ceremoniju.


Povodom godišnjice masakra nad nedužnim civilima, na komemoraciju su pozvani i predstavnici diplomatskog kora, između ostalog bili su pozvani i predstavnici američke ambasade. Program je tekao uobičajeno, poezija i proza, kombinovana sa horskim pevanjem i istorijskim podacima. Koncept je jasno definisao vinovnike ovog nemilog događaja - nemačke naciste, tako da predstavnici nemačke ambasade ni u jednom trenutku nisu imali razloga, ni povoda da se osećaju neprijatno, čak je i ceremoniju otvorio jedan stariji Nemac, koji govori srpski. Ali, kada je program bio na vrhuncu, posle svih navedenih grozota koje su se desile tog dana (streljani su i žene i deca, najmlađi je imao samo 11 godina, nastavnik, otac petoro dece, ostao sa svojim učenicima, nemački vojnik kome savet nije dozvolila da izvrši zapovest i zajedno sa njima otišao u smrt...), ali bez trunke negativnog osećanja prema današnjoj Nemačkoj, oni odjednom spominju surovo bombardovanje Kragujevca u julu (ne znam koje godine, verovatno iste, ili pred kraj rata) i kažu da su Kragujevac bombardovali Amerikanci (a ne saveznici) i da je to bio način "da se pokaže ko je novi svetski gospodar". I čik pogodite šta su Amerikanci uradili posle toga? Bilo je tu i još nekog blaćenja po Amerima (nisam zapamtila šta), ali su oni već bili otišli.


I sad ja vas da pitam: da li je to normalno? Na stranu što se ja slažem sa tim mišljenjem, ali ovde je reč o vređanju gosta. Da li je to tradicionalno srpsko gostoprimstvo? Pozoveš nekoga u goste, a onda mu u lice saspeš da je gori od nacista! Strašno! Ne razumem zašto su ih zvali, ako već ne mogu da se suzdrže od iznošenja svog negativnog mišljenja o njima ("vegetarijanci ljudožderi" mi je jedna od najoriginalnijih uvreda koju su izneli, ali ona nije bila upućena nikome konkretno, već vladarima novog svetskog poretka, ma ko to bio). 


Ko zna? Možda je to novi trend u Šumadiji: DOBRODOŠLI DRAGI GOSTI - GORI STE OD NACISTA!

2 коментара:

Unknown је рекао...

Dorodoslica je za drage goste i iskrene prijatelje cije su namere prema nama u Sumadiji postene i casne!Ali ako nam pobiju zene,decu i poruse zemlju onda nam nisu prijatelji,a dobrodosli su jos manje!A Ameri su po iskrenosti/poznati u celom svetu pa i sire!

merkat је рекао...

Licemerno je, i ni malo u duhu srpskog gostoprimstva, pozvati nekoga u goste, pa onda pljuvati po njemu. Onda se takvi ne pozivaju.